Alfajores
Ma nemzetközi vizekre evezünk és egy spanyol eredetű, de legnagyobb népszerűségét Dél-Amerikában elérő édességet készítünk. A eredeti sütemény mézet, mandulát, és többféle fűszert, mint például fahéjat tartalmaz. Mire új hazájába került, új köntösbe öltözik és általában karamellkrém (dulce la leche) kerül a két keksz közé. Karamellimádóknak mindenképpen kötelező, de szerintem még olyanok is meggyőzhetők, akik eddig távol tartották magukat ettől az isteni íztől.
Kezdjük először a karamellkrém elkészítésével. Ehhez egy hozzávaló és némi idő szükséges. Vegyünk 3 tubus sűrített tejet és egy nagyobb méretű befőttesüveget. A kupakot vagy egy kés, vagy valami célszerszám segítségével lukasszuk ki 3-4 helyen, hogy a keletkező gőz eltávozhasson. Nyomjuk bele a sűrített tejet a befőttesüvegbe és tekerjük rá a lyukas kupakot. Egy magasabb falú tepsibe öntsünk vizet és ebbe állítsuk bele a befőttesüveget (készülhet több üveggel is egyszerre). Rakjuk be a sütőbe, körülbelül 150 fokra és hagyjuk magára. Időnként pillantsunk rá és ha nagyon elfőtt a víz, pótoljuk (ha lehet ne hideg vizet és ne az üvegre öntsük, nehogy szétpattanjon). Körülbelül 30 perc után nyúlunk először hozzá, amikor átkeverjük a krémet az üvegben, majd mehet vissza a sütőbe. Ezt még többször megismételjük. Amikor már sötét aranyszínű lett (nálam ez nagyjából 2 órán át tartott) kivesszük és hagyjuk kihűlni (és igyekszünk nem felfalni az egészet még mielőtt a süti elkészülne).
Most pedig következzen a süti:
Hozzávalók:
- 22 dkg liszt
- 3 dkg étkezési keményítő (ha nincs, a liszt mennyiségét növeljük meg 3 dkg-al)
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 12,5 dkg nagyon hideg vaj
- 4 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1 tk. sütőpor
- 3 tojás sárgája
A lisztet és a keményítőt a gyúródeszka közepére szitáljuk. A hideg vajat rátesszük,
majd egy éles kés segítségével apró darabokra vagdaljuk, amíg morzsalékos nem lesz.
Ekkor hozzáadjuk a többi hozzávalót, először a porcukrot, a vaníliarúd kikapart magjait, a csipet sót és sütőport, majd a tojások sárgáját a közepébe készített mélyedésbe pottyintjuk.
Minél gyorsabb kézmozdulatokkal összegyúrjuk (nem szabad sokáig dolgozni vele, mert a kezünk melegétől megolvad a vaj és a tésztánk később berepedezik vagy szétesik).
Ha kész, folpackba csomagoljuk és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Egy óra múlva kivesszük a hűtőből és enyhén meglisztezett sütőpapírra tesszük, majd egy másik sütőpapírt a tetejére téve 2-3 mm vastagra kinyújtjuk (ha nincs sütőpapírunk, akkor anélkül is működik a dolog). Egy 5 cm átmérőjű szaggató segítségével köröket szaggatunk belőle és egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.
170 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 11 percig sütjük (nem szabad megbarnulnia figyeljünk rá, mert a sütők teljesítménye nagyon változó lehet).
Kivesszük és a papírral együtt lehúzva egy rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Amikor kihűltek, egy kisebb teáskanál karamellkrémet teszünk rá és egy üres sütivel finoman összenyomjuk.
Porcukorral megszórva fogyasszuk és ha sikerül eldugni a család elől, akkor másnap még finomabb lesz (összeérnek az ízek). Ha valaki mégsem szeretne karamellkrémet gyártani (amit pedig nagyon ajánlok), akkor nutellával is elkészíthető.
Jó étvágyat!
Gasztro Akrobata Noémi