Egy egyszerű, de mutatós és rendkívül jól variálható francia eredetű étel a quiche. Ehetjük tartalmas leves után, könnyű vacsoraként, de a vacsorából megmaradt szeletek másnap villásreggeliként bátran elfogyaszthatók. A tésztája mindig ugyanaz, ám a tölteléket a kedvünk és az otthon fellelhető alapanyagok szerint variálhatjuk. Az egészen egyszerűtől a bonyolult ízkompozíciókig, csak rajtunk múlik. Lássuk hát, hogyan is álljunk neki.
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Hozzávalók a tésztához (Michel Roux receptje):
- 250 g simaliszt
- 1 tojás
- 150 g vaj, felkockázva
- 1 evőkanál tej
- 1 kávéskanál só
- 1 csipet kristálycukor
A töltelékhez:
- 3 tojás
- 200 ml tejszín (minél zsírosabb, annál jobb)
- 50 g mascarpone
- 200 g sonka (nem a gépi)
- 1 újhagyma
- 100 g reszelt sajt (én parmezánt és camambertet használtam)
- só, bors,
- 1 evőkanál mustár
- Reszelt citrom héja (opcionális, de szerintem feldobja az egészet)
Kezdésnek állítsuk össze a tésztát, mert azt úgyis pihentetni kell. Elsőnek szitáljuk a lisztet egy mély tálba, majd üssük bele az egy szem tojást, a sót és a cukrot. Határozott mozdulatokkal dolgozzuk össze, ha már majdnem összeállt adjuk hozzá a tejet és így is dolgozzuk össze, míg nem kapunk egy sima felületű tésztát.
Ha ezzel megvagyunk, tegyük folpackba és pihentessük hűtőben egy fél órán át. Amint letelt a 30 perc, nyújtsuk ki olyan 2-3 mm vastagságúra, tegyük egy számunkra tetszőleges formába (esetleg pite), szurkáljuk meg az alját hústűvel és tegyük vissza a hűtőbe még 20 percre.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra és tegyük be a tésztánkat 15 perecre nehezékkel. A nehezék azt jelenti, hogy a tésztára rakunk (sütőpapíron) valami nehezéket, mondjuk rizst. Ez segít megakadályozni a tészta felpúposodását. Ha letelt a negyed óra, nehezék nélkül további 5 percig sütjük.
A töltelékhez a sonkát lepirítjuk, majd a kiengedett zsírjában megpároljuk a hagymát. Ezt a tésztára rászórjuk, majd ráreszeljük a citrom héját is. A tojásokat amennyire lehet, habosra verjük, hozzáöntjük a tejszínt és a mascarponét, a mustárt valamint a sajt háromnegyed részét. Ezt a tölteléket beleöntjük a tésztába a maradék sajtot a tetejére szórjuk és 180 fokon további 20-25 percig sütjük. Ha a sajt szépen megpirult a tetején, nagyjából akkor készültünk el.
Jó étvágyat!
Gasztro Akrobata Levi