Itt van az ősz, itt van újra, ahogy Petőfi Sándor mondta egykor, de most szó sincs dombtetőn ücsörgésről, Petőfi is csak azért nézelődött a dombtetőről, mert valószínűleg nem ismerte a sütőtökös rizottó titkát. Mivel most van a sütőtökszezon, meg ősz is van ezért itt egy remek recept, mely pillanatok alatt elkészíthető és garantáltan nem marad belőle egy csepp sem a tányéron.
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Hozzávalók:
- 300 g arborio rizs
- 2 fej lilahagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- közepes méretű sütőtök
- olívaolaj
- 0,5 dl vermut
- alaplé
- vaj
- parmezán
- tejszín
- só, bors
A vöröshagymát apróra összevágjuk, majd az olívaolajon megpároljuk. Fontos, hogy ne pirítsuk, vagyis ne karamellizálódjon, mert akkor megég a cellulóz és elrontja a rizottónkat. Szóval legyen üveges és semmiképpen se barna. Ekkor a lángot a legkisebbre vesszük, hozzáadjuk a rizst és kevergetjük, de itt is figyelünk, hogy ne piruljon, csak forrósodjon a rizsünk. Ha elég melegnek érezzük, hozzáöntjük a vermutot, és hagyjuk, hogy elforrja a levét. Most hozzáöntünk annyi (forró) alaplevet (ha nem rendelkezünk alaplével, használhatunk helyette vizet, de úgy nem az igazi!), hogy pont ellepje, Hagyjuk, hogy elfője a levét. Ekkor újból megismételjük az alapleves mutatványt, egészen addig, amíg olyan nem lesz a rizottónk, amilyennek szerettük volna. Van aki ropogósan szereti, mások egészen puhára főzik, ízlés kérdése. Most hozzádobjuk az apróra vágott lilahagymát illetve a fokhagymát is, ezek a ropogósságukkal izgalmassá teszik rizottónkat. Őket követi a vaj és a parmezán, majd az ízlés szerinti só és bors. A legvégén pedig beletesszük a sütőtökpürét.
Sütőtökpüré:
A sütőtököt 6 egyforma részre vágjuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és sütőben puhára sütjük (180 C kb. 50 perc). A héjából kikaparjuk a tököket, majd vajjal és egy kevés tejszínnel turmixoljuk 2 percig. A turmixolás után szitán passzírozzuk át. Kész.
Jó étvágyat!
Gasztro Akrobata Levi