A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Willy Wonka tortája

2014. október 14. 06:00 - vnoemi

 IMG_1804.JPG

Nagyon ritka, hogy vasárnap nem készül valami sütemény nálunk, mivel a kiskorúak a háztartásban erősen nehezményezik, ha nincs valami édesség, és rögtön jön a kérdés: Anya, nem sütöttél sütit? Mellé szemrehányó nézés is dukál… Így most jött el az ideje, hogy kipróbáljam ezt a kakaós, fűszeres tortát, és csak annyit tudok mondani, mennyei. Próbáljátok ki, és meglátjátok! Az állaga sűrű, tömör, kellemesen fűszeres ízű, és már egy kis darab is a csokimennyországba, Willy Wonka karjaiba röpít minket. Könnyen készíthető recept, gyorsan elkészül, szóval mindenkinek ajánlom.

 Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Hozzávalók:

  • 16 dkg puha vaj
  • 4 tojás sárgája
  • 25 dkg barna cukor
  • 16 dkg liszt
  • 16 dkg darált mogyoró (mandulát is használhatunk)
  • 2,5 dl tej
  • 1 késhegynyi szegfűszeg
  • ¼ tk. kardamom
  • ½ tk. fahéj
  • 12 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 4 tojás fehérje
  • 1 csipet

 

Díszítéshez:

  • kb. 15 dkg porcukor
  • kb. ½ dl. víz
  • 2 ek. cukrozatlan kakaópor

 

Elkészítés:

A sütőt 170°C-ra előmelegítjük. A tojások sárgáját kikeverjük a barna cukorral, és kb. 2 percig keverjük. Hozzáadjuk a puha vajat, és jól elkeverjük.

IMG_1765_a.jpg

A lisztet összekeverjük a darált mogyoróval, a fűszerekkel és a kakaóporral. A lisztes keveréket a tejjel felváltva a tojásos-vajas keverékhez adjuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és kézi erővel a tésztához keverjük (ügyeljünk rá, hogy minél kevésbé törjük össze a habot).

IMG_1780_a.jpg

A tésztát sütőpapírral kibélelt, és az oldalán kivajazott és lisztezett tortaformába öntjük (természetesen készíthetjük másfajta formában is),

IMG_1785_a.jpg

és az előmelegített sütőben légkeveréssel kb. 30 perc alatt megsütjük (ellenőrizzük egy beszúrt pálcikával, hogy megsült-e). Ha elkészült, kb. 10 percig hagyjuk a formában, majd kivéve egy rácsra helyezve teljesen kihűtjük. Megfordítjuk (a teteje valószínűleg túl hepehupás lett a díszítéshez, de ha nem akarjuk cukormázzal borítani, akkor megszórhatjuk porcukorral és már ehetjük is), a porcukrot egy kevés vízzel elkeverjük (mindig keveset adjunk hozzá, mivel vizet mindig könnyebb utólag pótolni), és amikor nem túl hígan folyóssá vált, ráöntjük a torta tetejére, és egy széles pengéjű késsel, vagy valami hasonló szerszámmal elsimítjuk rajta a cukormázat. Ha nem akarunk úgy járni mint én (a fehér máz már kezdett megkötni, amikor a kakaós mázzal kész lettem), akkor még előzőleg elkészítjük a kakaós mázat is: a kakaóport kb. 1 ek. porcukorral elkeverjük, és szintén vizet adunk hozzá. Egy kisebb nejlonzacskóba szedjük, aminek a sarkát kilyukasztva körbe mintákat húzunk a fehér cukormázba, és egy hurkapálcikával összehúzzuk (ha gyakorolunk, akkor nem lesz olyan rondácska, mint az enyém :D).

IMG_1794_a.jpg

Itt pedig egy közelkép, amit a gyerekek kérésére egy kis tejszínhabbal (ha lehet, házi, otthon felvert) is megkínáltam:

IMG_1801_a.jpg

Jó étvágyat!

 

Gasztro Akrobata Noémi

 

2 komment
süti beállítások módosítása