Nagyon ritka, hogy vasárnap nem készül valami sütemény nálunk, mivel a kiskorúak a háztartásban erősen nehezményezik, ha nincs valami édesség, és rögtön jön a kérdés: Anya, nem sütöttél sütit? Mellé szemrehányó nézés is dukál… Így most jött el az ideje, hogy kipróbáljam ezt a kakaós, fűszeres tortát, és csak annyit tudok mondani, mennyei. Próbáljátok ki, és meglátjátok! Az állaga sűrű, tömör, kellemesen fűszeres ízű, és már egy kis darab is a csokimennyországba, Willy Wonka karjaiba röpít minket. Könnyen készíthető recept, gyorsan elkészül, szóval mindenkinek ajánlom.
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Hozzávalók:
- 16 dkg puha vaj
- 4 tojás sárgája
- 25 dkg barna cukor
- 16 dkg liszt
- 16 dkg darált mogyoró (mandulát is használhatunk)
- 2,5 dl tej
- 1 késhegynyi szegfűszeg
- ¼ tk. kardamom
- ½ tk. fahéj
- 12 dkg cukrozatlan kakaópor
- 4 tojás fehérje
- 1 csipet só
Díszítéshez:
- kb. 15 dkg porcukor
- kb. ½ dl. víz
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
A sütőt 170°C-ra előmelegítjük. A tojások sárgáját kikeverjük a barna cukorral, és kb. 2 percig keverjük. Hozzáadjuk a puha vajat, és jól elkeverjük.
A lisztet összekeverjük a darált mogyoróval, a fűszerekkel és a kakaóporral. A lisztes keveréket a tejjel felváltva a tojásos-vajas keverékhez adjuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és kézi erővel a tésztához keverjük (ügyeljünk rá, hogy minél kevésbé törjük össze a habot).
A tésztát sütőpapírral kibélelt, és az oldalán kivajazott és lisztezett tortaformába öntjük (természetesen készíthetjük másfajta formában is),
és az előmelegített sütőben légkeveréssel kb. 30 perc alatt megsütjük (ellenőrizzük egy beszúrt pálcikával, hogy megsült-e). Ha elkészült, kb. 10 percig hagyjuk a formában, majd kivéve egy rácsra helyezve teljesen kihűtjük. Megfordítjuk (a teteje valószínűleg túl hepehupás lett a díszítéshez, de ha nem akarjuk cukormázzal borítani, akkor megszórhatjuk porcukorral és már ehetjük is), a porcukrot egy kevés vízzel elkeverjük (mindig keveset adjunk hozzá, mivel vizet mindig könnyebb utólag pótolni), és amikor nem túl hígan folyóssá vált, ráöntjük a torta tetejére, és egy széles pengéjű késsel, vagy valami hasonló szerszámmal elsimítjuk rajta a cukormázat. Ha nem akarunk úgy járni mint én (a fehér máz már kezdett megkötni, amikor a kakaós mázzal kész lettem), akkor még előzőleg elkészítjük a kakaós mázat is: a kakaóport kb. 1 ek. porcukorral elkeverjük, és szintén vizet adunk hozzá. Egy kisebb nejlonzacskóba szedjük, aminek a sarkát kilyukasztva körbe mintákat húzunk a fehér cukormázba, és egy hurkapálcikával összehúzzuk (ha gyakorolunk, akkor nem lesz olyan rondácska, mint az enyém :D).
Itt pedig egy közelkép, amit a gyerekek kérésére egy kis tejszínhabbal (ha lehet, házi, otthon felvert) is megkínáltam:
Jó étvágyat!
Gasztro Akrobata Noémi