Valami egyszerű és gyors almás nasit szerettem volna készíteni, de olyan finom és mutatós lett ez a torta, hogy megosztom. Sütéssel együtt másfél óra alatt elkészül, és az alapanyagok egész biztos minden konyhában fellelhetőek, vásárolni sem kell menni. A torta alapja egy piskóta jellegű kevert tészta, a rafinéria - saját kreáció :-) - a tésztába kevert néhány kanál birsalma kompót, amitől olyan szaftos lett, hogy elolvad az ember szájában. Lássuk, hogyan készül.
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Hozzávalók:
- 6 nagyobb alma
- 15 dkg liszt
- 15 dkg barna cukor
- 15 dkg vaj
- 3 tojás
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- fél zacskó sütőpor
- 1 zacskó vaniliás cukor vagy egy teáskanál vanilia esszencia
- 1-2 kávéskanál őrölt fahéj
- 5-6 evőkanál sárgabarack lekvár
- opcionálisan: 4-5 evőkanál birs- vagy normál almakompót
Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, magházat kidobjuk és 4 db almát nagyobb kockákra vágunk. (A másik kettő még vár a sorára.) A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgájákat habosra keverjük a cukorral és a langyos vajjal, belevegyítjük a 4-5 evőkanál leszűrt birsalma kompótot és a fahéjat valamint a reszelt citromhéjat illetve a vanilia esszenciát . Apránként és felváltva (hogy ne törjük össze a habot) hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és tojáshabot majd lazán összekeverjük a felkockázott almával.
A masszát egy kivajazott, lisztezett kapcsos tortaformába terítjük, elegyengetjük a felszínét és a maradék 2 almát szeletekre végva szépen feldíszítjük a tetejét. Mehet is a sütőbe 160 C fokon, tűpróbáig sütjük, azaz addig, amíg a beszúrt késre már nem ragad a massza rá. (kb. 40-45 perc). Kivesszük, megkenjük a tetejét pár kanál sárgabarack lekvárral és annyi időre tesszük vissza a sütőbe, hogy a lekvár kicsit karamellizálódjon.
Rácson hagyjuk kihűlni, langyosan tálaljuk. Elronthatatlan, azoknak is jó szívvel ajánlom, akik most ismerkednek a sütés rejtelmeivel.
Tessék bátran kipróbálni!
Mamabella