A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Gesztenyehabos képviselőfánk karamellizált dísszel

2014. október 27. 05:07 - Mamabella

Az égetett tésztát nem boszorkányság elkészíteni, könnyen varázsolhatunk belőle díszes finomságokat az asztalra. Mivel a birsalma mellett a gesztenye a másik nagy őszi kedvencem, most egy elegáns, könnyű gesztenyehabos fánk készült ebédre. Hogy kicsit még cifrázzam, karamellizált cukorral díszítettem a tetejét. Az égetett tésztánál nagyon fontos a technológia pontos betartása. Ha valaki tart tőle, érdemes kisebb adagokkal próbálkozni. Az alábbi mennyiségből 12 db méretes fánk készült. Fogjunk is hozzá!

Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

készfánk.jpgHozzávalók:

A tésztához:

  • 1,2 dl víz
  • csipet só
  • csipet cukor
  • 8 dkg vaj
  • 12 dkg liszt
  • 5 tojás

A krémhez:

  • 25 dkg natur gesztenyemassza
  • 1 evőkanál cukor (ízlés szerint, ha cukrozott a gesztenyemassza, hagyjuk el)
  • 400 ml habtejszín

A díszítéshez:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 mokkás kanál ecet (10%-os)

 Elkészítése:

A vizet a vajjal, a csipet sóval és cukorral felforraljuk.

vaj viz.jpg

Egyszerre hozzáadjuk a lisztet és gyors mozdulatokkal addig keverjük, pirítjuk, "égetjük", míg a tészta összeáll és elválik az edény falától. 

egetett tészta.jpg

Ha kész hagyjuk kihűlni, majd egy keverőtálban egyenként adjuk hozzá az egész tojásokat úgy, hogy mindegyik tojással teljesen, habosra kikeverjük. Érdemes ezt elektromos habverővel csinálni, mert az erőteljes keveréstől lesz levegős a tészta és lukacsos szerkezetű a kész fánk. A tésztát vagy nyomózsákba tesszük (én ezt a megoldást nem szeretem annyira, mert sok tésztát pazarol és -mivel annyira nem vagyok gyakorlott- sosem sikerül egyforma fánkokat nyomni) vagy két kanál segítségével kisebb halmokat rakunk a sütőpapírral bélelt tepsibe. Legújabb próbálkozásom azonban tökéletesen bevált, szilikonos muffin sütőpapírba és formába halmozom, így tökéletesen egyformák lesznek, csak arra kell vigyázni, hogy amikor a papírt "lehámozzuk" ne szakadjanak el a fánkjaink. Ha el akarjuk hagyni a muffin papírt, vajazzuk jól ki a formákat. 

nyers tészta.jpg

A sütőt 200 C-on előmelegítjük és egy vízzel telt tepsit teszünk a sütő aljába. A keletkező gőz segít a fánkokat megemelni. 30-35 percig sütjük, míg szép barnás piros nem lesz, de menetközben tilos kinyitni a sütőt, mert azonnal összeesik.

sültfank.jpg

Amikor kész még melegen, -hogy a gőz eltávozhasson- óvatosan levágjuk a "kalapokat" és egy sütőpapírral bélelt tálcára tesszük. Erre azért van szükség, mert a papírról könnyű lefejteni a karamellizált cukrot.

Egy edényben megolvasztjuk a 10 dkg kristálycukrot és a kis kanál ecetet hozzáadjuk. (Az ecettől lassabban köt meg a cukor, tovább tudunk vele dolgozni.) Amikor elolvadt és ílyen lágy színű a cukor lezárjuk, mert álltában még tovább pirul, sötétedik egy kicsit. Gyorsan kell dolgozni, mert a karamell hamar megköt, megkeményedik, és ezt inkább a sütiken tegye, mint az edényben :-) Legyünk óvatosak, a forró cukor csúnya égést okoz, ha a kezünkre fröccsen :-(. 

karamel.jpg
Egy kiskanál segítségével meglocsoljuk az olvadt cukorral a kalapkákat és hagyjuk teljesen kíhűlni.

tetök.jpg

Most felverjük a habtejszínt, óvatosan hozzáadjuk a felengedett gesztenyemasszát és simára keverjük. Ezzel a habbal töltjük meg a fánkokat és a tetejére illesztünk egy-egy kalapot. Nagyon mutatós nyalánkság.

A kész, töltetlen fánkok jól bírják a mélyhűtést, ha van időnk és türelmünk többet készíteni egyszerre. Formázástól függően lehet tölteni vanília krémmel, ez az eredeti képviselőfánk, vagy hosszúkásra formázva tejszínhabbal,  csokival a tetején az az eclair fánk. Ha kisebb golyókat készítünk, akár sajtkrémmel is kínálhatjuk borkorcsolyaként. 

Tessék bátran kipróbálni!

Mamabella

komment
süti beállítások módosítása