A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Sörperec

2014. november 06. 06:00 - vnoemi

IMG_1845.JPG

Egy kedves barátnőm (aki egyben kolléganő is) nem nagyon rajong az édességekért. Mindig szomorúan kérdezte, sósat mikor csinálsz? Ez a perec főleg miatta készült :) A bajor sörperec annak köszönheti ropogós külső héját, hogy sütés előtt főzzük egy rövid ideig, majd utána kerülnek a perecek a sütőbe. Mivel „nagyüzemi” körülményeket nem tudunk otthon teremteni (mi csak szódabikarbónás vízben tudjuk főzni, egyébként a sütőiparban nátronlúgos (NaOH) vizes oldatban főzik, és ezzel idézik elő a Maillard-reakciót: magyarán ettől barnul meg…), nem lesz olyan sötét színű a perecünk, de azért nyugodtan vágjunk bele, bármelyik boltival felveszi a versenyt. Csak megjegyzem, ezt kutatván olyan kémiai kifejezésekbe botlottam, amikre nem voltam felkészülve, hogy a gimnáziumi kémia órák után még megtörténhet… :D Ja, és tudtátok, hogy a szó eredete valószínűleg a latin „brachium” (kar) szóra vezethető vissza, merthogy olyan mintha összefonná a karját?

 Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Na de akkor vágjunk is bele:

 

Hozzávalók:

  • 1 dl langyos tej
  • 3 dl langyos víz
  • 1 ek. cukor + 1 kk. az élesztőhöz
  • 6 dkg vaj
  • 70 dkg liszt
  • 2 tk.
  • 3,5 dkg élesztő

 

A vízfürdőhöz:

  • 1 ek. szódabikarbóna
  • víz

 

A tetejére:

  • nagy szemű vagy szezámmag vagy sós máz (1 ek. liszt, 2 tk. só kevés vízzel tejfölsűrűségűre keverve)

 

Elkészítés:

A langyos tejhez adunk egy kk. cukrot, és az élesztőt felfuttatjuk benne (megvárjuk amíg felhabosodik, ez kb. 10 perc). A vajat addig megolvasztjuk, a liszthez hozzákeverjük a sót, a langyos vizet, a megolvasztott vajat, majd a felfuttatott élesztőt.

IMG_1812_a.jpg

Kézzel vagy géppel ruganyos tésztát gyúrunk belőle,

IMG_1815_a.jpg

majd lefedve kb. egy óráig, vagy amíg a tészta a duplájára nem nő, meleg helyen állni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és 10-13 darabra vágjuk (én most kisebbeket szerettem volna, ezért 13 részre vágtam).

IMG_1820_a.jpg

A tésztát elgömbölygetjük (amelyekkel nem dolgozunk, egy konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjanak ki), és kb. 30 cm hosszú, a közepén szélesebb, elvékonyodó rudakat formálunk belőlük. A képek mutatják a formázást:

IMG_1823_a.jpg

IMG_1828_a.jpg

IMG_1825_a.jpg

IMG_1831_a.jpg

Amikor az összessel elkészültünk, a felteszünk egy nagyobb lábasba vizet, amihez hozzáadjuk a szódabikarbónát. Amikor a víz már forr, a pereceket egyesével megmártjuk benne, és 30 másodperc fürdő után egy szűrőkanállal kivesszük, és tepsire helyezzük.

IMG_1835_a.jpg

Ekkor szórhatjuk meg a nagyszemű sóval vagy szezámmaggal. Vigyázzunk arra, hogy mivel eléggé ragacsossá válnak a perecek, ahova egyszer letettük, onnan már nem nagyon tudjuk visszaszedni…

190C-ra előmelegített sütőben légkeveréssel kb. 15 perc alatt készre sütjük. Ha sós mázat szeretnénk rá, akkor az elkészített mázat a sütés vége előtt kb. 1-2 perccel a sütőből kivett perecekre fröcsköljük, majd még egy rövid időre visszatoljuk a sütőbe.

IMG_1838_a.jpg

Jó étvágyat!

Gasztro Akrobata Noémi

 

komment
süti beállítások módosítása