A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Egy nap a Zonában

2014. november 13. 06:00 - Szabados Levi

Minden szakmáját komolyan vevő fiatal szakácsnak az álma, hogy egy igazán nagyszerű helyen lesse el a szakma fortélyait. Magyarországon bizton állíthatom, hogy a Huszár Krisztián séf által vezetett Zona étterem konyhája ilyen hely. Nekem szerencsém volt és ott tölthettem egy napot. Az ott szerzett élményeimet osztom meg.

zona-food-wine-bar.jpg

(kép:tripadvisor.com)

 Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

 Az étterem keddtől szombatig déltől éjfélig tart nyitva, ami az jelenti, hogy a konyhára 09:00-ra érkeznek a szakácsok és este 11-11:30-ig vannak a konyhán. Az étterem itthon szokatlan módon ebéd és vacsora közt zárva tart (15:00 // 18:30). Ez ezért is jó, mert van ideje felkészülni a konyhának az estére illetve van idejük a dolgozóknak ebédelni és szusszanni egyet.

 

Az első napomon sajnos sikerült késnem 20 percet, de szerencsére nem maradtam le semmiről. A konyhán dolgozók nagyon kedvesek és közvetlenek voltak, rögtön körbevezettek a konyhán, megmutatták, hogy mit hol találok. Egy rövid ismerkedés után rögtön kezdődött a munka, a pályák feltöltése, áru átvétele, a szokásos konyhai munkák. Ami már elsőre szembeötlött, hogy mennyire mások az alapanyagok azokhoz a helyekhez képest, ahol eddig megfordultam. Frissek, szebbek, minőségibbek, persze ennek megvan az ára.

Olyan fél egy körül bejött az első rendelés a konyhára, indult az ebéd, ami viszonylag gyorsan és zökkenőmentesen lement. Én többnyire csak megfigyeltem az egyik falnál, tekintve, hogy még soha nem dolgoztam 17 pontos étteremben. És próbáltam minél több mindent kóstolni. A burgonyapüré hibátlan, Krisztián szerint ez sok mindent elárul egy séfről, Ő a pürét ugyanakkora mennyiségű vajjal és tejjel készíti.

Három óra táján az utolsó asztal is elment, az étterem bezárt egy rövid időre. A személyzet végre elfogyaszthatta személyzetis ételét, ami most marhapörkölt volt nokedlivel. Egy középkategóriás étteremben az étlapon lenne, de itt csak ,,lazán összedobták’’. Ebéd után volt egy 1,5 óránk pihizni, a délutáni pályafeltöltés előtt.

Este hét körül indult a vacsora, és onnantól folyamatosan jöttek a blokkok 22:30-ig. A konyha teljesen fegyelmezetten dolgozott, az ételek tökéletesen mentek ki, jó időben, nem volt csúszás vagy bármiféle fennakadás. Az utolsó asztal kiadása után gyors takarítás, elpakolás, majd mindenki mehet a dolgára, ami nekem az ágyamat jelentette.

A Zona egy igazi fine dining étterem, kiváló alapanyagok, zona adagok, legjobb csapat, ami sajnos a magyar viszonylatban még sokak számára annyit tesz, hogy: Soké’ eszel keveset. Ennél természetesen többről van szó, aki csak az evést látja benne annak még érnie kell. Ez az ízekről szól, a tökéletes alapanyagok és a tehetség találkozása alkalomhoz illő borokkal. Meg egy tokaji borkóstolásra sem azért megy az ember, hogy berúgjon pedig ott is kifizet 20.000 Forintot.

Huszár Krisztián, a séf hazánk egyik legkiemelkedőbb szakembere, aki dolgozott többek között a Csalogány 26-ban, a Mák Bisztróban és hét hónapot töltött Baszkföldön Martín Berasategui három csillagos éttermében. Majd 2011-ben a Mák séfjeként elnyerte az év konyhafőnöke díjat az Alexandra Étteremkalauztól.

 Gasztro Akrobata Levi

 

ZONA

1013 BUDAPEST, LÁNCHÍD UTCA 7/9

 +36 30 422 5981

 facebook.com/zonabudapest

 

komment
süti beállítások módosítása