Külföldi gasztro híreket böngészve bukkantam erre a receptre. A csatni eredetéről egy korábbi blogbejegyzésben már írtam, maximum annyi újdonságot tudnék hozzáfűzni, hogy tessék bátran kisérletezni a hozzávalókkal. Nekem például nem tetszett, hogy az eredeti receptben fokhagyma is volt, hát kihagytam belőle, cserébe bővítettem a gyümölcsös hozzávalókat. A nagyon csípős chili is elhagyható, ha valaki nem szereti. Érdemes próbálkozni, mert nemcsak ajándéknak fantasztikus egy csinos üvegben, de a karácsonyi pulyka sülthöz is különleges lesz. Lássuk a hozzávalókat.
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Hozzávalók:
- 3 db érett mangó
- 3 db méretes alma
- 6 db narancs
- 3 db nagy fej vöröshagyma
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér
- 1-2 kápia paprika vagy édes chili
- 1 pici csípős chili
- 15 dkg arany mazsola
- 20 dkg barna cukor
- 1,5 dl édes fehér bor
- 2,5 dl almaecet
- 1-1 kávéskanál currypor, őrölt fahéj, szerencsendió és koriander
Elkészítése:
A borba beáztatjuk a mazsolát. A hagymát, almát, mangót, gyömbért megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk. A narancsot úgy hámozzuk meg, hogy a fehér héját is eltávolítjuk, gerezdekre szedjük, felkockázzuk. A paprikák magjait, csumáját eltávolítjuk, feldaraboljuk. Egy nagyobb edénybe tesszük az összes felvágott hozzávalót, a borral együtt a mazsolát is, felöntjük az almaecettel és forrás után a fűszerekkel együtt kis lángon kb.egy órát főzzük, amíg minden megpuhul és a leve sűrű lesz.
Csinos üvegekbe töltjük, szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Kellemes készülődést az ünnepekre!
Mamabella