A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Kacsa consommé

2015. január 06. 08:05 - Szabados Levi

 Itt az új év, ilyenkor általában mindenki megfogadja, hogy lead pár kilót, de ez nem feltétlenül jár azzal, hogy lemondjunk a gasztronómiai élményekről. Ha okosan csinálja az ember, a kecske is jóllakik illetve a káposzta is megmarad. Itt egy kellemes és laktató leves receptje, mely szigorúan ízfokozó és leveskocka mentes. Nekünk meg nincs más dolgunk, csak hagyni, hogy átadjuk magunkat egy forró húsleves nyújtotta katarzisnak.

Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

 img_1626.jpg

Hozzávalók:

 

  • 5 liter hideg víz
  • 3 kg kacsa (farhát+nyak)
  • 2 db sárgarépa
  • 3 szár angolzeller
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 ág rozmaring
  • 1 csokor petrezselyem
  • 5 szem egész bors

 

Elkészítés:

 

 A farhátat és a nyakat sütőben megpirítjuk (,,A csontok megpirításakor a karamellizáció megváltoztatja a fehérjék felszínét, barna színanyagok és aromaanyagok keletkeznek és ez karakteresebb, erősebb ízt eredményez.” (Maillard-reakció)). Egy nagy lábasba öntjük a (hideg) vizet, illetve az összes többi hozzávalót és alacsony lángon forralni kezdjük. Fontos, hogy az összetevőket hideg vízbe tegyük bele. Most nyugodtan hátradőlhetünk, mert a következő 6-8 órában nem kell piszkálni az alaplevünket, csak hagyjuk gyöngyözni, de arra ügyeljünk, hogy soha ne forrjon fel.

 Ha úgy érezzük, minden íz kifőtt az alapanyagainkból, szűrjük le az alaplevet, először szűrőn, majd ajánlatos pelenkán is átcsöpögtetni.

 Tapasztaltabb versenyzők szójaszósszal is felturbózhatják alaplevüket, ami azért izgalmas, mert karakteresebbé illetve sötétebbé teszi az alaplevünket, de óvatosan bánjunk vele, mert nagyon erős az íze.

 Felhasználása rendkívül sokoldalú, tehetjük mártásokba, főzelékekbe, pörköltbe vagy raguba, de még tarhonyát is ízesíthetünk vele.

 Arra figyeljünk, hogy a hűtőben csak néhány napig áll el, ezért érdemes lefagyasztani.

 

A consommé:

 

Ha már rendelkezünk alaplével, nincs más dolgunk, mint egyszer felforralni és beízesíteni. Ez azt jelenti, hogy most sózhatjuk, borsozhatjuk, illetve megspékelhetjük fűszerekkel is. Én általában blansírozott zöldségeket szoktam bele tenni.

Blansírozás: Forrásban lévő vízbe vékonyra vagy apróra szeletelt zöldségeket rakunk, nagyjából fél percig főni hagyjuk, majd jeges vízbe tesszük.

img_1626.jpg

Gasztro Akrobata Levi

komment
süti beállítások módosítása