A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Vasárnapi marhahúsleves velős pirítóssal

2014. október 18. 09:55 - Mamabella

Ez az a leves, amit ha szombaton reggel  elkezdünk főzni, tényleg vasárnap ebédre készül el. Azon családi étkek közé tartozik, aminek meg kell adni a módját és idejét, nem beszélve a hibátlan alapanyagokról, különösen a minőségi húsról, ami a lé esszenciáját adja. Ez az a leves, ami nagymamám konyhájában ugyanúgy készült, mint az enyémben. Ez az a leves, ami tényleg tűzforrón jó, és a beteg is feléled tőle. Ez az a leves, ami mostanában is rendszeresen szerepel a hétvégi menüben, mert mindenki imádja. (A velős csont a labradoromat boldogítja.) Kössünk kötényt és álljunk neki!

Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Hozzávalók: 

  • csontos marhalábszár
  • vegyes gyökér zöldség (2-3 szál fehér- és sárgarépa, fél zeller)
  • fél karalábé
  • negyed kelkáposzta, vagy 15 dkg kelbimbó
  • 15 dkg zöldborsó
  • 4-5 szem gomba
  • 1 vörös- és 3-4 fokhagyma
  • fűszerek: só, szemes bors, szerecsendióvirág, aki szereti pici chili paprika, petrezselyem
  • 3-4 evőkanál reszelt sós zöldség. Receptjét itt említettem.
  • cérnametélt

Husleveshozzaval_1.jpg

Elkészítése:

Kivételesen és szándékosan nem adtam meg egész pontos mennyiségeket. Négyünknek én legalább két, a képen látható méretű hús szeletet veszek. A húsleves lényegét a főzés módja határozza meg. A csontos lábszárt háromszoros mennyiségű hideg vízben feltesszük főni, úgy hogy előtte a velős részt jól bedörzsöljük sóval, így főzés közben a velő nem fog kifolyni. Amikor felforrt a víz, a keletkező habot leszedjük, különben a levesünk zavaros lesz. Most tesszük bele a nagy teatojásba a vöröshagymát, fokhagymát, szerecsendióvirágot 10-15 szem fekete borsot és a 3-4 evőkanál reszelt sós zöldséget. A füszereket belelógatjuk a levesbe és épp, hogy csak gyöngyözve 3-4 órát főzzük, ameddig a hús elválik a csonttól. Ha nem tudjuk elég kis lángon főzni és nagyon elforr a leve, picit vissza lehet pótolni. Amikor a hús puha, a fűszereket eltávolítjuk, és a húst a világért nem vesszük ki a léből, (mert kiszárad a lelke is) hanem hagyjuk teljesen kihűlni, optimális esetben egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a tetejére kifagyott zsírt teljesen leszedjük, újból felforraljuk beletesszük a gyökér zöldségeket, karalábét, gombát, kelkáposztát és puhára főzzük. A zöldborsót (és ha kelbimbót használunk azt is) külön pároljuk meg és csak tálaláskor tesszük a levesbe, különben szétfő.

Tálalás előtt kifőzzük a cérnametéltet, a tésztára rászűrjűk a forró (!) levest és ízlés szerint teszünk bele a főtt húsból és a zöldségekből.

A főtt hús külön fogásként fogyasztható bármilyen mártással (sóska, spenót, paradicsom vagy gyümölcs) esetleg ecetes tormával, mustárral is.

Íme a végeredmény:

Húsleves2.jpg

És végül a mennyei koleszterin bomba: a pirítós a velővel, sóval, borssal, pici fűszerpaprikával.velospir.jpg

Plusz 1 tipp:

Ha esetleg előbb fogy el a leves és megmarad a husi egy része, mehet a mixerbe egy kis mustárral, egy kanál tejföllel, sóval, borssal és kész is az isteni hús pástétom, a gyerek imádni fogja a zsömlében egy kis uborkával uzsonnára.

Ehhez már nem tudok többet hozzáfűzni, tessék bátran kipróbálni!

Mamabella

11 komment
süti beállítások módosítása