Közeledve az őszi vadász szezon végéhez itt egy recept, aminek a fő hozzávalójára nem puskával, számszeríjjal vagy hasonló fegyverrel kell vadászni, hanem éles szemmel esetleg disznóval a szarvas fajtára. Ugyanis a az alábbi leves fő hozzávalója a gomba. Ami kapóra jöhet, ha a vadászatról semmi képen sem szeretnénk üres kézzel hazatérni. De ha nem érzünk semmi affinitást a gomba levadászására, akkor elég ha csak a piacon keressük meg a legszebb darabokat.
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Hozzávalók:
- 0,5 kg vargánya (esetleg sampinyon) gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- Vaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 3 dl tejszín
- 0,5 l marha alaplé
- Só, bors
- Kakukkfű
- Kápia paprika
Elkészítés:
Első lépésben a kápia paprikákat egy alufóliába csavarjuk egy kis olívaolaj társaságában, amit sütőben/grillsütőben 200 C fokon 15-20 percig sütünk (attól függ, mennyi idő alatt puhul teljesen meg). Második lépésként fél karikára vágjuk a vöröshagymát, majd vajon megpároljuk, vigyázzunk nehogy megbarnuljon (se a vaj, se a hagyma). A gombát kisebb szeletekre vágjuk és a hagymához dobjuk, rögtön hozzácsapjuk a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk illetve a kakukkfüvet is hozzá adhatjuk. Ha már a levét elfőtte, meglocsoljuk a fehérborral, megvárjuk míg az is elpárolog. Ekkor elővesszük turmixgépünket és pörgetjük benne a gombás alapunkat 3 percig. Ekkor egy lábasba öntjük egy szitán keresztül turmixunk tartalmát, amit alacsony lángon felmelegítünk, majd hozzáöntjük a marha alaplevünket. A sült kápiánkból kikaparjuk a magokat, valamint lehúzzuk a bőrét. Ezt is leturmixoljuk, majd szitán átnyomjuk a levesünkbe. Összeforraljuk (soha ne forrjon, csak gyöngyözzön), majd szépen, lassan belecsurgatjuk a tejszínt, amit egy habverő segítségével gyorsan elkeverünk. Ha úgy érezzük, ízlés szerint még adhatunk hozzá sót, borsot. Aki meg szeretné bolondítani, hintse meg a tetejét egy kis pörkölt dióval.
Egészségetekre!
Gasztro Akrobata Levi