A munkahelyemen jótékonysági sütivásárt tartottunk, aminek keretében több mint 20 kolléga sütött valamilyen süteményt, aminek a bevételét jótékonysági célra ajánlottuk fel. A bevétel 72.000 Ft lett, ami minden várakozásunkat túlszárnyalta. A befogadóbb társadalom elérését szolgáló alapítványi programot választották végül a kollégák, ők kapják meg a gyűjtött pénzt. Elképesztő finomságok születtek, mindenki kitett magáért. Olyan sütiket is kóstolhattunk, amikről még nem is hallottam, pl. egy struffoli nevű dél-olasz karácsonyi desszert. Az én hozzájárulásom ez a süti volt, ami már a karácsony hangulatát idézi a fűszerezésével és diós díszítésével. Megmondom őszintén, a Sacher-torta korábban nem tartozott a kedvenceim közé (valószínűleg azért, mert egy száraz verziót fogtam ki), de most ezzel a kockával meggyőzött: puha, szaftos és csokoládés ízorgia. A benne lévő csokihoz egy olyat választottam, ami már önmagában narancs-darabokat tartalmaz, ez még hozzátett az ízhez egy különleges élményt, szóval bátran ajánlom, süssetek Sacher-kockát karácsonyra (vagy bármikor máskor is)!
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Hozzávalók:
- 20 dkg dió (ebből 10 dkg durvára darabolva, 10 dkg megdarálva)
- 10 dkg liszt
- ½ kk. őrölt fahéj
- ½ kk. őrölt szegfűszeg
- ½ kk. őrölt gyömbér
- 20 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 1 csipet só
- 6 tojás
- 20 dkg (jelen esetben narancsdarabos) étcsokoládé
A mázhoz:
- 25 dkg sárgabaracklekvár
Díszítéshez:
- 10 dkg (jelen esetben narancsdarabos) étcsokoládé
- 1 ek. olaj
- felezett dió
Elkészítés:
A csokoládét mikróban (vagy meleg vízfürdőben) megolvasztjuk, és hagyjuk kicsit kihűlni. A kétféle diót (darált és darabos) összekeverjük a liszttel és a fűszerekkel. A tojások sárgáját összekeverjük a cukorral,
hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, majd a kihűlt csokoládét.
A tojások fehérjét egy csipet sóval habbá verjük, majd elkezdjük a tojássárgájás keverékhez adagolni, a liszttel felváltva. Igyekezzünk, hogy minél kevésbé törtjük össze a tojások fehérjét.
A sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk a masszát,
és 1700C-ra előmelegített sütőben légkeveréssel kb. 25 perc alatt készre sütjük (beleszúrunk egy hurkapálcikát, és ha tisztán húzzuk ki, akkor jó). A felforrósított sárgabarack lekvárt (ha nagyon darabos lenne, akkor szűrőkanálon áttörjük, ezt most én megúsztam, mert nem voltak nagyobb darabok benne) a még forró sütemény (én megfordítottam, mert a teteje nem lett teljesen sima) tetejére kenjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A díszítéshez az étcsokoládét mikróban vagy vízfürdőben megolvasztjuk, hozzáadjuk az étolajat (egy kicsit higít rajta, így könnyebben kenhetővé válik), és a tepsiből kivett sütemény tetejére csorgatjuk, és ott egy lapáttal szétterítjük. Ha úgy vagyunk vele mint én, hogy ekkor már éjfél van, akkor nem várunk azzal, hogy megdermedjen a csokoládémáz, hanem csak szemre belenyomkodjuk a diókat, ha van egy kis időnk, akkor megvárjuk amíg megdermed a máz, és egy késsel berajzoljuk, hogy hol szeretnénk felvágni, és oda tesszük a dió feleket. Amikor teljesen kihűlt, kockákra vágjuk. (Az enyém emiatt nem is lett olyan szépen szeletelhető, mert több helyen is megrepedt a csokoládémáz rajta, de ez mit sem vont le az élvezeti értékéből…)
Jó étvágyat!
Gasztro Akrobata Noémi