A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Borterápia: A Gasztro Akrobata részeges szakosztálya

2014. augusztus 01. 06:05 - The Gastro Acrobat

A gasztro akrobatika egy olyan sportág, ahol minden érzékszervünket alaposan át tudjuk mozgatni és nincs is kellemesebb annál, amikor az ízlelőbimbóinkban érezzük az izomlázat. Az ilyen sportok természetes velejárója, hogy a szervezetünknek nagy szüksége van az elvesztett folyadék pótlására. Természetesen nem mindegy, hogy mit iszunk, ezért úgy döntöttünk, segítünk nektek eligazodni a borok között, annak érdekében, hogy a gasztro akrobatikát egy új szinten művelhessétek.

Teljesen érthető módon szakemberekhez fordultunk, hogy a lehető legmagasabb színvonalon szolgálhassuk a sportág rajongóit. Így született meg a „Borterápia: A Gasztro Akrobata részeges szakosztálya” cikksorozat. A szakosztály szakmai színvonalát a Doblo Borbár és Popovits Dávid (amik tulajdonképpen egyet jelentenek) biztosítják. A Doblo az egyik legrégebbi klasszikus értelemben vett borbár Magyarországon, és ami a legszuperebb: a magyar borokra koncentrálnak. Engedjük el a fantáziánkat és képzeljünk el magunkat, ahogyan egy nagy belmagasságú, téglával borított boltíves helyen, lágy jazz  mellett kortyolgatunk egy pohár finom bort. Épp a bárpultnál vagy egy kényelmes kanapéba süppedve ülünk és élvezzük azt az izgalmas történetet, amit az öreg bútorok  mesélnek nekünk. Nagyon szeretek olyan helyekre járni, amiknek személyisége van. A Doblo elnevezés onnan ered, hogy a Dob utca – Holló utca sarkán található. Egyébként itt nem csak megkóstolhatjátok vagy megvásárolhatjátok a borokat, de további kérdéseiteket is feltehetitek, a személyzet áll rendelkezésetekre. A jó borokat ínycsiklandozó sonka-, sajt- vagy épp kacsamáj hidegtálakkal tehetitek még tökéletesebbé. Olvassátok szeretettel cikkeinket, amikben minden alkalommal három kiváló borkülönlegességet, aktualitást, esetleg kuriózumot ajánlunk és mutatunk be röviden, tömören. Végül pedig kóstoljátok meg a borokat, hiszen ez volna a lényeg.

_SMF8966_s.jpg

Hogyan fogjuk ezt csinálni?

Alapvetően a borkóstolás menetét fogjuk követni, így három szempontot vizsgálunk: a bor megjelenése, illata és íze. Ebben a sorrendben haladva igyekszünk levonni a helyes következtetéseket a borokról. Azért kezdünk a megjelenéssel, mert így az első következtetés amit levonhatunk az az, hogy zavaros –e a bor színe? Ha a bor zavaros, akkor nem örülünk. A második lépésben az illatot vizsgáljuk: itt sok érdekességre fény derül a borunkkal kapcsolatban. A szakértők a legtöbb borhibát már itt kiderítik. Tiszta az illat? – tegyük fel magunknak a kérdést. De következtethetünk a bor érettségére is, annál fiatalabb borról beszélünk, minél frissebb az illata (vagyis minél dominánsabbak a primer illatok). Az íz pedig mindent visz, itt minden kiderül, tulajdonképpen az eddigiek csak bemelegítő gyakorlatok voltak, a bor megkóstolása a lényeg.

Vylyan - Kakas Rozé 2013 (Merlot- Kadarka- Pinot Noir)

Megjelenés: Mivel ez egy rosé bor, a poharunk kissé párás (hiszen hidegen kell fogyasztani), de ennek ellenére világosan látszik, hogy tiszta színe van a bornak. A szakértőnk világos lazacszínűnek titulálja a kakast, én bölcsen bólogatok.

Illat: Miután körkőrös mozdulatokkal telítettük a poharunkat illatokkal, mélyen beleszagolunk. A kakas illata tiszta, világosan érződik benne a gyümölcsösség.

Íz: Az ízét illetően egyértelműen megállapíthatjuk, hogy mirelit eper ízt érzünk.

Levonva a szükséges konklúziót, nem rossz a bor, de a jelenlévők ittak már jobbat. Többen megjegyezték, hogy szívesen fogyasztanák inkább fröccs formájában.

 IMG_6977.JPG

A Mi Furmintunk: Doblo furmint

Megjelenés: Világos szalma színű a bor, nagyon szép.

Illat: A borospohárba dugva orrunkat alma és körte illatát érezhetjük. Dávid pontosított, hogy ez bizony kásás körte illat. (Amúgy ez az illatvilág a furmintokra általában jellemző.) Ezeket az illatokat kiegészítik a fehér virágok illata.

Íz: A bort ásványosság jellemzi, dominánsak a savak. Az illatok ízekben is megjelennek, még én is éreztem az almát meg a körtét.

IMG_6979.JPG

Eszterbauer – Szekszárdi Sógor Kadarka 2011

Megjelenés: A színét vizsgálva arra a megállapításra jutottunk, hogy nagyon könnyű teste van a bornak.

Illat: Magos kesernyésséget és málnát érzünk a pohárba szagolva.

Íz: Az ízvilágát tekintve az illatában is megjelenő fűszerességre lehetünk figyelmesek. Érezhető, hogy nem volt hordóban, csak tartályban, így egy könnyű testű, szörpre emlékeztető bort kóstolhattunk. A könnyedsége miatt könnyen csúszik minden korty.

IMG_6980.JPG

Rosé Royal Oporto koktél

Ezt a koktél nyárra ajánljuk! Portugáliából származik a recept és ízvilágát tekintve engem az Olaszországból jól ismert Aperol Spritz-re emlékeztetett leginkább. De a lényeg: frissítő és hűs.

IMG_6981.JPG

Recept:

Egy boros pohárba facsarjunk egy negyed lime-ot, dobjuk bele a gyümölcsöt is. Pakoljunk a pohárba jeget (a jó koktél alapja a sok jég). Mindezt öntsük nyakon 8 cent tonikkal és 8 cent jó minőségű oportói rosé-val. Ha még tovább mennétek és igazán vagánynak érzitek magatokat aznap este akkor egy kis ginnel is bolondítsátok meg! Azt fontos tudni, hogy a portói borok magasabb alkoholtartalmúak mint az általunk megszokott borok, de ez ne szegje kedveteket, sőt! Dobjátok fel a hétvégi grillpartit egy ilyen (vagy inkább több) klasszikus portugál itallal!

Üdv, 

A részeges Gasztro Akrobata

komment
süti beállítások módosítása