A családi dzsem-kedvencek sorában a ribizlis áfonya dzsem mellett az előkelő második helyet foglalja el a fehér húsú barackból készített vaníliás őszibarack dzsem. Július közepétől kapható a piacokon a zamatos Mariska fajta, ez a legalkalmasabb, mert magvaváló, a héja pillanatok alatt eltávolítható, nem fő szét, és mennyei az illata. Az ízorgiát a vanília és a citrom egészíti ki, téli vasárnapi reggeleken visszacsempészi a nyár ízeit. Arra kell figyelni, hogy éretten, puhán vegyük meg a gyümölcsöt, akkor viszont azonnal fel kell dolgozni, mert rosszul tűri a tárolást. Nálunk tekintélyes mennyiségben készülnek a nyár folyamán a dzsemek, nemcsak a saját igényeink kielégítésére, hanem gyakran ajándékba is.
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Hozzávalók:
- 5 kg fehér barack (Mariska) mosva, héj nélkül, magozva
- A vágott gyümölcshöz mérve kilónként 0,1 kg cukor
- 2-3 citrom leve
- 2 rúd vanília
- 2 l víz a forrázáshoz
- 2 zacskó Oetker 3:1-ben dzsemsűrítő vagy 3-4 evőkanál Biovegan Konfitura zselírozó por
- Dzsemes üvegek frissen, forró vízben (mosogatógépben) mosva
- méretre vágott műanyagfólia a fedél alá
- szalicil (akinek még van, mert már nem kapható) vagy nátrium-benzoát a fóliára (a gyümölcsbe nem kerül)
Elkészítése:
A barackokat megmossuk, forró vízbe merítjük egy-két percre és eltávolítjuk a héját, kimagozzuk. Vigyázzunk, hogy minden mag részletet kivágjunk, mert előfordulhat hogy félbe törik a mag és nagyon kellemetlen később ráharapni. A gyümölcsöt nagyobb darabokra kockázzuk és rálocsoljuk a kicsavart citromok levét. Ez egyrészt ízesít, másrészt megakadályozza, hogy a nyers gyümölcs megbarnuljon. (Aki nagyon szereti, bele reszelheti a citrom héját is. Én külön reszelem le, kevés kristálycukorral összekeverve a mélyhűtőben tárolom, amíg egy piskótába felhasználhatom.) A vanília rudakat kettévágjuk, a magját alaposan kikaparjuk és a gyümölcshöz adjuk. A vanília héjat egyben belefőzzük a dzsembe, amikor kész eltávolítjuk, lemossuk, megszárítjuk és egy jól záródó üvegben összekeverjük porcukorral, még sokáig átadja az aromáját. (Alapszabály, hogy semmi nem megy veszendőbe.)
A gyümölcsöt összekeverjük a cukorral és felforraljuk, addig főzzük amíg megpuhul (mennyiségtől függően 5-15 perc) Hozzákeverjük a dzsemsűrítő anyagot és készre főzzük. Ha nagyon darabosnak találjuk a bot mixerrel 1-2 percig turmixoljuk, de akkor szép, ha rusztikusan darabos marad.
Az üvegeket csurig töltjük, fóliát teszünk rá, egy pici szalicilt vagy nátrium-benzoátot a fóliára, lezárjuk, fejreállítjuk pár percre és mehet 1-2 napra, vagy amíg teljesen kihűl a száraz dunsztba.
Inycsiklandó látvány a halvány sárga dzsem a fekete vanilia pöttyökkel. Természetese a kuglóf is frissen készült, de erről egy következő poszt fog szólni :-).
Tessék bátran kipróbálni!
Mamabella