A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Pompás kacsavacsora

2014. szeptember 25. 08:16 - Szabados Levi

A magyar paraszti udvar két klasszikus állata a kacsa és a liba. A liba napok a novemberi Márton naphoz kapcsolódnak, nézzünk most egy könnyen elkészíthető kacsaételt. Mindannyiunk örömére. 

Hozzávalók:

 

- Kacsamell

- Alma

- Vaj

- , bors

 

A püréhez:

 

- Édesburgonya

- Vaj

-

- Tejszín

 

 Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

 

IMG_1299.JPG

 

A sütőt melegítsük elő 140C fokra. A kacsamellet egy forró serpenyőbe helyezzük bőrével lefele, sózzuk, borsozzuk, majd ha a zsírját elkezdte kiengedni, takarékra vesszük a lángot és addig pirítjuk, míg szép barna színű nem lesz a bőre. A kiengedett zsírját mindig leöntjük alóla. Ha elértük a kívánt színt, megfordítjuk és másik oldalát is megpirítjuk, de csak annyira, hogy egy kis kérget kapjon, semmiképpen se menjen teljesen át. Tegyük a sütőbe és süssük addig, amíg a kívánt állagot el nem érjük.

Sütési fokozatok:

Rare: Hüvelykujj párnácskája alatti rész.

Medium rare: A hüvelyk és a mutatóujj összeérintve.

Medium: Hüvelyk és a középső ujj összeérintve.

Medium well: Hüvelyk és gyűrűs ujj összeérintve.

Well done: Hüvelyk és kis ujj összeérintve.

 

A püréhez vágjuk a burgonyát nagyobb kockákra (így kevesebb vizet szív magába), majd főzzük meg őket. A meleg burgonyát, a vajat és a sót tegyük egy turmixgépbe és pürésítsük. Ha a vaj mennyiségét megfelelőnek ítéljük, adjuk hozzá a tejszínt és turmixoljuk további fél percig, hogy a nagyobb darabok is biztosan szétmenjenek. A vajnál illetve a tejszínnél azért nem írtam mennyiséget, mert ezt mindenkinek magának kell éreznie, illetve attól is függ, hogy ki hogyan szereti.

Az almát egyforma cikkekre vágjuk, majd vajon megpirítjuk. Nem baj, ha ropogós marad, épp elég, ha csak a külseje puhul meg.

 

Jó étvágyat!

 

Gasztro Akrobata Levi

IMG_1299.JPG

komment
süti beállítások módosítása