Imádjuk a kacsát. Minden formában és módon elkészítve. (A kisütött fokhagymás zsírját kifagyasztva kenyérre kenve lilahagymával meg még jobban... na ennyit a diétás kosztról...) A napokban kaptam kacsamell filét, de nem bőröset, hanem a mell belső "szív" filéjét. Ideális ehhez a recepthez, amely funkcionálhat akár főételként egy könnyű vacsorához vagy előételként egy tartalmasabb ebédhez. Arra kell csak vigyáznom,hogy a kisütött és hűlésre félretett husi ne fogyjon el mielőtt a salátába kerül. A kacsa imádja a gyümölcsöt, a kacsamell egyben rozéra sütve mennyei a fekete bogyós gyümölcsökből készült dzsemmel, vagy gyümölcs csatnival. Az eredeti recept naranccsal készül, de mivel csak grapefruitot kaptam, gondoltam kipróbálom és nem tévedtem nagyot!
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Hozzávalók (4 főre):
- 0,5 kg kacsamell filé
- 4 nagyobb narancs vagy grapefruit
- 1 kisebb fej jégsaláta vagy kínai kel
- 5 dkg rukkola
- só, bors ízlés szerint
- 1 kávéskanál aprított csili paprika (friss vagy szárított)
- 2 evőkanál szeletelt zsálya
- 2 evőkanál méz
- kacsaháj vagy olaj a sütéshez
Elkészítése:
A kacsamelleket besózom, borsozom, a szeletelt zsályával bedörzsölöm, hagyom egy kicsit állni, hogy a fűszerek átjárják a húst. Közben megpucolom a grapefruitot: úgy hámozom le a héját, hogy a belső fehér szivacsos részt is eltávolítsam (ez ugyanis keserű még a legédesebb grapefruitnál is). A gyümölcsöt kifilézem, eltávolítom a a filéket elválasztó belső hártyákat is (késsel bevagdosva ez nem problémás) és felfogom a kicsurgó levet, ez lesz az alapja a dresszingnek. A jégsalátát vagy kínai kelt fekockázom, a rukkolát megmosom, szárítom és összekeverem őket. (Ha kínai kellel készítjük, akkor a kel felső kétharmadát, a puhább, zöldebb részt használjuk.)
Ha van egy kis kacsaháj, kiolvasztom a zsírját, a töpörtyűt félreteszem. Ha nincs, kevés forró olivaolajon megsütöm a filéket, vigyázva, hogy ne süssem túl, mert akkor olyan lesz, mint a cipőtalp.
A megsült husit hagyom kicsit kihűlni, majd gusztusos szeletkékre vágom.
Elkészítem a dresszinget: a grapefruit levéhez adom a felaprított csili paprikát és a mézet, jól kikeverem, hogy a méz feloldódjon. A felszeletelt husit és a grapefruit filéket lazán összekeverem a zöld salátával és fél órára jégbe teszem. Tálalás előtt locsolom meg a dresszinggel, hogy ne áztassa el a salátát és mehet is az asztalra egy pohár finom rozéval és pár falat bagellel.
Tessék bátran kipróbálni!
Mamabella