A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Baconbe göngyölt, tűzdelt pulykacomb-pecsenye sült almával, kuszkusszal

2014. november 03. 06:00 - Mamabella

Akkor szoktam elővenni a római agyag edényt és kitalálni bele egy pecsenyét, amikor nincs időm vagy nem akarok túl sokat szöszölni a konyhában. Ezeknek az ételeknek nagy előnye, hogy gyakorlatilag csak az előkészítésre kell némi időt fordítani, aztán a sütés alatt foglalkozhatunk bármi mással. Nagyobb vendégségekre is ideális, a hús fajtája variálható, készíthető sertéscombból, marhacombból, mi nagyon kedveljük a pulykát. A tűzdelésnek csak a fantáziánk szabhat határt, próbálkozhatunk füstölt szalonnával, rozmaringgal, aszalt gyümölcsökkel is. A fokhagymát nem érdemes kihagyni, minden húsnak nagyon jót tesz. Lássunk is hozzá!

Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Hozzávalók (4-6 főre):

  • 1,2-1,5 kg (csontos) pulykacomb
  • 5 db alma
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 kis csokor zöld fűszer (zsálya vagy bazsalikom)
  • 1 csomag bacon
  • 25 dkg kuszkusz
  • 1-2 evőkanál méz
  • só, bors, pár salátalevél a tálaláshoz, díszítéshez 

pulykahozzavalok.jpg

Elkészítése:

Ezt az ételt kifejezetten szeretem a római agyag edényben készíteni. Ha valakinek nincs az se baj, egy mélyebb, vastag falú sütő edény is megtesz, csak légmentesen le kell zárni alufóliával. A római edényt fél órára  beáztatjuk hideg vízbe, hogy megszívja magát.

A pulykacombokat megmossuk, a nedvességet leszárítjuk róla. Érdemes csontos combot venni, mert a csonttal együtt sűlt pecsenyék zamatosabbak a filénél. A bőrét óvatosan, hogy ne szakadjon el, visszafejtjük, de nem szedjük le teljesen, még szükségünk lesz rá. A húst több helyen bevágjuk, 1 cm-es zsebeket készítünk. 1 almát meghámozunk, szeletekre vágjuk, a fokhagymákat megpucoljuk, kb. egy fejnyit felszeletelünk, nem kell túl vékonyan. A hús zsebeibe belegyömöszölünk egy falat almát, egy kis zsályát és egy szeletke fokhagymát, addig folytatjuk míg elfogynak a hozzávalók.

pulykatuzdelve.jpg

Most sózzuk, borsozzuk és visszahajtjuk a lefejtett bőrt. A hús alsó felét is alaposan besózzuk, borsozzuk. Beburkoljuk a baconnal és mehet is a sütő edénybe. Ha maradna egy kis vágott alma, mellészórjuk a másik fej megpucolt fokhagymával együtt.

 IMG_1749.jpg

Fél deci vizet öntünk alá, nem többet. A hús is ereszt levet, a baconből kiolvad a füstölt zsír, ebben a lében fog vajpuhára párolódni a pecsenyénk.

A római edényt mindig hideg sütőbe kell tenni, nehogy elrepedjen, én a sütő aljába is szoktam egy kis plusz vizet tenni a biztonság kedvéért. A sütést hideg sütőben kezdjük és 150 C-on, -hús fajtájától és méretétől függően- legalább 3 órát pároljuk, sütjük lefedve. Ez a római edény egyik nagy előnye, hogy nem kell menetközben nézegetni, locsolni, enélkül is ropogósra sül benne az étel. (Természetesen lehet gyorsabban is készíteni magasabb hőfokon. Az alacsony hőfokon történő sütésnek az az előnye, hogy a hús leomlik a csontról, az alma és a fűszerek beleolvadnak a húsba.)

Amikor elkészült, beleültetjük az edénybe a maradék négy almát, melynek kivágtuk a közepét, meglocsoljuk az almák belsejét 1-2 evőkanál mézzel és pár percre, hogy az almák átmelegedjenek, összeessenek kicsit, visszarakjuk a sütőbe.

pulyka4.jpg

A kuszkuszt egy nagyobb tálba tesszük, megsózzuk, kétszeres mennyiségű forró vízzel leöntjük, kb. 10 perc alatt magába szívja a nedvességet és lehet is tálalni. (A kuszkusz remek alternatív köret, gyorsan elkészül, édesen, sósan is készíthető) Aki a hagyományos ízeket kedveli, tálalhatja a pecsenyét habos krumplipürével is.

A visszamaradó lében, amibe időközben a méz is beleolvadt, összetörjük a fokhagymát és a szétolvadt almát, mennyei mártás lesz belőle.

pulykatalalva.jpg

 Tessék bátran kipróbálni!

Mamabella

3 komment
süti beállítások módosítása