A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Chilis-mézes oldalas jázmin rizzsel

2014. november 19. 06:41 - Mamabella

Igazi vendégváró étel, húsimádóknak. Az oldalas nem tartozik a nagyon drága húsok közé és ha van egy jó hentesünk, aki csak annyi zsírt hagy rajta, amennyi feltétlenül szükséges, akkor egy fantasztikus alapanyaggal dolgozhatunk. Nincs vele sok macera, az előkészítés után alacsony hőfokon pároljuk omlósra. Itt jön egy kis rafinéria a mártással. Ekkor félre is tehetjük, az utolsó fázist, a mártás rápirítását már elég a vendégek érkezésekor elkezdeni, 25-30 perc és készen van. Szaftos, vajpuha, picit csípős-picit édeskés pecsenyét készítünk. Lássuk, hogyan.

Chilis oldalas.jpg

 Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Hozzávalók (4-6 főre):

  • 2-2,5 kg sovány oldalas
  • 2 nagy fej vörös hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 3 paradicsom
  • 1 kis doboz paradicsompüré (ha nincs 3-4 evőkanál jó minőségű ketchup)
  • 3-4 evőkanál méz
  • 2-3 dl sör
  • só, bors, majoranna, ízlés szerint csili (pehely, vagy por, esetleg friss)

Köretnek: jázmin rizs, köles, burgonyapüré illik hozzá

Elkészítése:

A húst megmossuk, és a csontok mellett kisebb darabokra vágjuk.

IMG_1761.jpg

Sóval, borssal, majorannával fűszerezzük, jól bedörzsöljük a fűszereket. Egy mélyebb sütőedénybe halmozzuk, a felnegyedelt, megtisztított vöröshagymát, fokhagymát a hús közé dugdossuk. A paradicsomok héját forró vízben lehúzzuk, negyedeljük és ezt is a hús közé dugjuk. Meglocsoljuk a sörrel, és légmentesen lezárva mehet a sütőbe 150 C fokon.

IMG_1762.jpg

Addig pároljuk amíg a csontok egy csavarással eltávolíthatóak, kb 3 óra. Kicsontozzuk, áttesszük egy laposabb tepsibe.

Most jön a mártás: a megmaradó húslevet a zöldségekkel átpaszírozzuk (Erre azért van szükség, mert maradhat benne csontszilánk.) Az átszűrt lébe tesszük a paradicsompürét, chilit és a mézet és ha hígnak találjuk picit beforraljuk. Ezt a mártás öntjük a kicsontozott húsra és 200 C fokon további kb. 25-30 percig pirítjuk, amíg a mézes mártás rákaramellizálódik a húsra. Figyelni kell, mert hirtelen sül, nehogy megégjen.

Én most jázmin rizst készítettem hozzá és zöldsalátát, de ez ízlés szerint variálható.

Tessék bátran kipróbálni!

Mamabella

komment
süti beállítások módosítása