A narancs dzsemet vagy imádja valaki, vagy nem bírja megenni. Mi szeretjük ezt a nagyon egyedi, kicsit kesernyés-édeskés-savanykás gyümölcs relish-t. Én nagymamám 60 évvel ezelőtt kézzel írt recepteskönyvéből való recept alapján készítem, igaz egy dolgot változtattam: jóval kevesebb cukrot használok. Mivel imádok házi készítésű finomságokat ajándékozni, minden évben készül belőle jó néhány üveg. A saját készítményeknek nagy előnye, hogy amellett, hogy garantáltan örül neki a megajándékozott, jó előre el tudjuk készíteni és az ünnepek előttre már csak a csomagolás, díszítés feladata marad. Ez a dzsem is elkészíthető egy hétvége alatt, lássuk, hogyan.
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Hozzávalók:
- 6 db narancs (vékonyhéjú, hibátlan, leveses gyümölcsöt válasszunk)
- 6 + 6 db citrom
- cukor
- 2 zacskó 3:1 dzsemfix
- víz
Elkészítése:
Péntek este: Az első lépés, (akár bio gyümölcsöt veszünk, akár nem) hogy meleg vízzel és kefével nagyon alaposan megsúroljuk a gyümölcs héját, így eltávolítjuk azt a bevonatot, amivel a gyümölcsöket a szállíthatóság miatt kezelik. 6 narancsot és 6 citromot hosszában félbevágunk, a végüket kidobjuk, majd a lehető legvékonyabban felmetéljük. A magokat természetesen eltávolítjuk, és igyekszünk minden csepp gyümölcslét felfogni.
Most lemérjük a felszeletelt gyümölcsöt és fél kilónként másfél liter vízzel felöntjük. (Ez a mennyiség nekem 1,5 kg lett, 4,5 l víz ment rá) Lefedjük és 24 órát állni hagyjuk.
Szombat: Felforraljuk és lobogva hagyjuk főni egy fél órát legalább. Újból hagyjuk állni 24 órát.
Vasárnap: Lemérjük a gyümölcsöt a lével és kilónként kb. 30 dkg cukrot adunk hozzá. (Na itt a változás, az eredeti recept 1:1-ben, tartósítószerként használta a cukrot. Természetesen ízlés szerint lehet változtatni a cukor mennyiségén.)
Megint felforraljuk, belecsavarjuk a másik 6 citrom levét. (A második adag citrom héját először lereszelem és kristálycukorral összekeverve a mélyhűtőben tárolom. Nagyon jól fog jönni a karácsonyi sütéskor.) Belekeverjük a dzsemfixet és készre főzzük.
Üvegekbe töltjük, fejreállítjuk 5-10 percre és mehet a száraz dunsztba.
Jó bebugyoláljuk és a takaró alatt hagyjuk kihűlni. Ahogy a korábbi dzsem recepteknél említettem, én sokkal kevesebb dzsemfixet használok, mint amennyi a tasakon ajánlott. Ez a dzsem is nagyon hígnak tűnik, amikor az üvegekbe töltjük, de mire teljesen kihűl, tökéletes állagúra kocsonyásodik. Ebből a mennyiségből 7 db 0,7 l-es üveg lett.
Az angolok a reggeli vajas piritóshoz eszik, mi kenhetjük nyugodtan a kalácsra, vagy tölteléknek az omlós linzerbe.
Hangulatos készülődést az ünnepekre!
Mamabella