Ez a nyári hangulatat idéző sütemény is az a kategória, amire mindenkinek van egy saját receptje. Akinek van fagyasztója a meggyet nagyon érdemes lefagyasztani, levesekbe, sütikbe egész télen használható és nagyságrendekkel finomabb, mint a boltban kapható megggybefőtt. Természetesen kicsit több a babra vele, mert ki kell magozni, de ezt tehetjük egy jó zene, rádióműsor vagy a családunk társaságában is. Nézzük, milyen az én receptem.
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 2 tojás sárgája
- 10 dkg porcukor
- 1 kanál tejföl
- fél zacskó sütőpor
- pici só
- és amivel én még megbolondítom: egy citrom lereszelt héja, pici löttyintés rum és egy kis vanília kivonat
A töltelékhez:
- 1,5 kg magozott meggy
- 2-3 evőkanál cukor
- egy-egy teáskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg
- 1-2 kanál búzadara
- 10 dkg darált dió
Elkészítése:
A tésztának legalább egy félórát-órát kell pihennie, de előző este is elkészíthetjük. A vajat a sütőporos liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, tejfölt és a többi hozzávalót és vagy a robotgéppel, vagy nagyon gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát. (Az omlós tésztát nem lehet sokáig "gyúrni", mert ha a vaj megmelegszik, nem lesz jó az állaga) 2/3+1/3 részre osztjuk és félretesszük pihenni.
Ha friss meggyet használunk, akkor nem kell felfőzni a gyümölcsöt. Mivel én most fagyasztottat használtam, kimagoztam és előző este elkészítettem. Az előkészített gyümölcsöt 1-2 (ízlés szerint) evőkanál cukorral és a fűszerekkel felfőzzük, belekeverjük a búzadarát, egyet rottyantunk még rajta, majd lefedve kihűtjük. A fagyasztott gyümölcs sokkal több levet enged, amit nem szabad kidobni, ezért kell az 1-2 kanál búzadara, ami megköti a levet. A kész süteményben nem fogjuk érezni, de így a leveses gyümölcs nem áztatja el a tésztát.
A nagyobbik gombóc tésztát kinyújtjuk, kivajazott tepsibe simítjuk, elegyengetjük. A tésztát megszórjuk a darált dióval, erre jön a gyümölcstöltelék. A másik gombóc tésztából vékony rudakat sodrunk és "berácsozzuk" a süteményt. A rácsokat megkenhetjük felvert tojással, de el is hagyható. 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
Ez az omlós tészta bármilyen egyéb töltelékkel (túrós, almás stb) is nagyon jól tölthető.
Tessék bátran kipróbálni!
Mamabella