Húsimádók kedvence ez a szaftos vendégváró pecsenye, a tölteléke ezerféle képpen variálható (mi akad éppen otthon?) és ha marad belőle másnapra, uzsonnára is tökéletes hidegen. Azon húsételek közé tartozik, amit előre elő lehet készíteni, aztán órákat tölthet a sütőben anélkül, hogy dolgunk lenne vele. A körete diétázóknak saláta (:-), pl. céklás-alma, nagyétvágyú kamaszoknak párolt rízs vagy krumpli. Én most ez utóbbi mellett döntöttem, csak kicsit feltupíroztam, így lett belőle pommes duchesse, avagy hercegnő burgonya. Lássuk mit kell hozzá vennünk:
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Hozzávalók (4-6 főre)
- 1 kg dagadó (kérjük meg a hentest, hogy szúrja fel)
- 2-3 szál póréhagyma
- 10-15 dkg gomba, ugyanennyi zöldborsó
- 1 tojás a töltelékhez
- 5-6 zsemle
- 1 liter tej
- só, bors, pár evőkanál olaj,
- szárított kakukkfű és bazsalikom (vagy friss, ha hozzájutunk)
- 1 csokor petrezselyem
- 5-6 gerezd fokhagyma
A körethez:
- 1 kg krumpli
- 3 tojás
- só, őrölt szerecsendió
Elkészítése:
A töltelékhez először a zsemléket tépjük apróbb darabokra, öntsük le a tejjel és hagyjuk, míg teljesen beszívja a folyadékot.
A póréhagymát vágjuk karikára, a gombát kis kockákra és a zöldborsóval együtt 1-2 evőkanál olajon pároljuk meg. Ízesítsük sóval, borssal, 1-1 kávéskanál kakukkfűvel és bazsalikommal, keverjük bele a durvára vágott friss petrezselymet és tegyük félre hűlni.
A tejbeáztatott zsemléket jól kinyomkodjuk (egy kevés folyadék maradhat benne, szaftosabb lesz), hozzákeverjük a zöldséges hagymát, egy egész tojást, sót, borsot és jól összekeverjük.
A húst megsózzuk kívül, belül és beletöltjük a tölteléket, egy hústűvel rögzítjük. Nem kell nagyon feszesre, mert kirepedhet, bár ez nem baj :-). A maradék tölteléket a hús mellé rendezzük, ez is szép pirosra-ropogósra fog sülni, gyakorlatilag a pecsenye köreteként szolgál. A fokhagymagerezdeket elrendezzük a tetején, pici olajjal meglocsoljuk és pár evőkanál húslevet öntünk alá. Alufoliával befedjük és 150 fokon addig pároljuk-sütjük, amíg vajpuha lesz. Ekkor levesszük a foliát, a saját levével alaposan meglocsoljuk és visszatesszük a sütőbe 200 fokon, hogy ropogósra piruljon.
A sütőből kivéve 10-15 perce hagyjuk pihenni, mielőtt tálalunk.
A burgonyát megpucoljuk, sós vízben megfőzzük, mintha krumplipürét készítenénk. A főzővizet leöntjük, a krumplit robotgéppel pépesítjük, de tejet nem adunk hozzá. Sózzuk, pici szerencsendióval fűszerezzük és egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyikkel alaposan kikeverjük. Én most fagylaltos kanállal adagoltam a sütőpapírra, de lehet csillagnyomót is használni. Grill fokozaton, 230 fokon 10-12 perc alatt pirosra pirul.
Tessék bátran kipróbálni!
Mamabella