A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Az 5 legjobb jeges kávékülönlegesség - nyakunkba vettük Budapest újvonalas kávézóit

2014. augusztus 04. 05:00 - The Gastro Acrobat

2 (8).JPG

/My Little Melbourne - kirakat, háttérben a Gasztro Akrobata/

A nyár legforróbb napjain mit tehet az, aki Budapesten ragadt? Persze el lehet látogatni valamelyik budapesti strandra is, de mi ennél sokkal jobbat tudunk! Összeszedtük nektek Budapest legjobb jeges kávéit, ráadásul mindet ki is próbáltuk, hogy nektek már csak választani kelljen.

Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

 A nagy kávétúrát egy kis kutatás előzte meg, utánanéztünk, hogy mi a felhozatal. A listát összeállítva nem csak a nagyon divatos cold dripet próbáltuk ki, de kóstoltunk filteres jegeset, a flat white jeges verzióját és aeropress-szel készített hűsítő kávékülönlegességet is. Bár manapság egy ilyen lista nem maradhat sokáig aktuális (tekintettel arra, hogy hetente nyitnak újvonalas kávézók városszerte), mégis arra törekedtünk, hogy majdnem mindenfajta jeges megoldást megmutathassunk nektek. A túra végére kissé túl is adagoltam a koffeint, de megérte. A cikk végén azt is megtudhatjátok, hogy mi az, ami semlegesíteni tudja a túlzott koffeinfogyasztás következményeit (ez még vizsgaidőszakban hasznos lehet).

Espresso Embassy

 

1 (3).JPG

A nagy kávétúra első állomása nem is lehetett más, mint Magyarország kávé nagykövetsége. Budapest egyik legrégebbi újhullámos kávézójában egy filteres kávét kóstoltunk, természetesen jegesen. Vicces tény, de igaz: 2012.12.12-én nyitották meg a kapuikat. Azt tudni érdemes az Espresso Embassy-ben dolgozó baristákról, hogy közülük többen nemzetközi versenyen szerepeltek eredményesen, sőt immár a zsűriben is helyet foglalhatnak, vagyis nem kispályások.

fotó 4_1.JPG

Egy etióp filteres kávét kóstoltunk. A kávé kettőnknek bőven elég volt, hiszen kis kancsóban érkezett. Első ránézésre teaszerűnek tűnt, teljesen áttetsző volt. Az íze nem a klasszikus keserű kávéé, őszibarack és marcipán ízeit véltük felfedezni a jeges italban, összességében azonban engem mégis az Earl Grey-re emlékeztetett. Nagyon finom és könnyed. Fontos megjegyeznem, hogy én eddig nem rajongtam a filteres kávémegoldásokért, de ez a jeges ital szuper volt és hűsítő.

1 (1).JPG

My Little Melbourne

 

2 (7).JPG

A My Little Melbourne a Madách tér gasztro sorát erősíti és szintén 2012 óta nyomja az ipart. Itt cold drip-et kóstoltunk, amit háromfajta kávéból készítenek. Mi a kenyait választottuk, és mint megtudtuk négy órán át csöpögtették.

2 (10).JPG

Mi az a Cold Drip?

A cold drip eljárás lényege az, hogy hideg vizet csöpögtetnek a kávéra, ami átszivárog azon, majd összegyűlik a szerkezet aljában. 4-től 10 óráig is csepegtetnek (állítólag van olyan fanatikus, aki 24 óra alatt csepegteti le a kávét de az már nagyon perverz szerintem), így lehet játszani a kávé ízével. Hidegen jéggel szolgálják fel, különleges ízvilága és látványos elkészítése miatt az idei nyár kávé divatja lett. Talán a kép mindent elárul:

2 (1).JPG

A kávé márkája Work Shop, Angliából rendelik a kávérajongók nagy örömére. Sokkal intenzívebb színe volt, mint az Embassy filteres kávéjának, az íze is sokkal erősebb. Itt már érezhettük a kávé jellegzetes kesernyés ízét is, nagyon kellemes, de intenzív málnás jellegű ízvilága volt. Felmerült néhányunkban, hogy lehet–e tejjel keverni a cold dripet, így rákérdeztünk a baristáknál. Azt mondták egyre gyakrabban kérik így a vendégek (mivel divat a cold drip, így széles vendégkör kóstolja, olyan is, aki tulajdonképpen nem is szereti a kávé ízét), de nem érdemes.

2 (6).JPG

 Fekete

 

3 (4).JPG

A Feketét az Astoriánál találjuk, ők 2013 áprilisában nyitottak. A falatnyi kis hely két fajta kávéval dolgozik, mi az egyik legnagyobb őrületüket kóstoltuk meg, a flat white nevű ital jeges változatát (costa ricai, Alchemy kávé). Ez a kávé két ristrettoval indul, kap némi tejet és egy egészen vékonyka tejhab réteget is.

3 (2).JPG

Ha épp nyári forróságot vészelnénk át, akkor jegesen is elkészítik nekünk az Ausztráliából származó italkülönlegességet. Mivel a kávéban sok tej van, azoknak is ajánljuk, akik inkább a habos-babos jellegű kávékat szeretik. Egyébként szuper alternatíva a kicsit vaníliás flat white, fogy is belőle rendesen. Ha a környéken járunk érdemes beugrani akár csak egy presszóra, de alapvetően elvitelben gondolkodjunk, mert ha kitör az Armageddon, ötnél több ember biztosan nem fog tudni elbújni az égből potyogó meteoritok elöl.

3 (1).JPG

Kelet Kávézó és Galéria

 

4 (4).JPG

A Kelet nemcsak azért menő, mert végre nyílt egy tisztességes kávézó a Móricz Zsigmond körtér környékén, de azért is, mert szuper a légköre. Nekem talán ennek a kávézónak a hangulata tetszett a legjobban az eddig leírt helyekhez képest: nagy és tágas a tér, rengeteg könyvvel. Míg a Feketébe inkább csak beugrik az ember egy ristrettora, majd megy a dolgára, itt szépen leülhet, olvasgathat vagy beszélgethet. Igazi kávéházi élmény!

4 (3).JPG

A Keletben az eredeti terveinktől eltérően egy aeropresses kávét javasoltak, amit nem bántunk meg. Természetesen itt is ragaszkodtunk a jeges megoldáshoz, ezért a szokottnál több kávéval dolgoztak, beleszámolva az olvadó jégből származó víztöbbletet.

Mi az az aeropress?

Az aeropress egy olyan alternatív kávékészítési eszköz, aminek segítségével minőségi hosszúkávét készíthetünk. Ennél az elkészítési módnál is használunk egy speciális filtert. A vizet az általunk kifejtett erő segítségével nyomjuk át a kávén. A víz hőmérsékletével, a kávé mennyiségével, darálásának finomságával és a nyomás erősségével játszva kihozhatjuk a kávénk különböző ízeit. A kép mindent elárul:

4 (1).JPG

Egy szuper kenyai, Sukari kávét kóstolhattunk, ami egészen különleges paradicsomos ízvilággal bírt, nekem nagyon tetszett. Külön érdekessége ennek a kávénak, hogy visszafogott savassága miatt itt a „tejmániások” körében sem merült fel, hogy bármi hiányozna belőle.

4 (5).JPG

Sock’s Coffe

 

5 (2).JPG

A Sock’s-ot a Zsinagógával szemben találjuk a Dohány utca elején. Mikor reggel telefonáltam és érdeklődtem, hogy nincs-e cold drip a felhozatalban, azt a választ kaptam, hogy most épp nincs fent, de ha szeretnénk, csinálnak nekünk. Mint említettem ezt az italt nem két perc elkészíteni, így hat órával a telefont követően vártak bennünket.

5 (5).JPG

A Sock’s-ban egy etióp, Lucky Cap kávét kóstolhattunk meg, ami a másik cold drip-nél sokkal testesebb volt. A fényképeken sajnos a fények miatt nem jön ki, de színben is sötétebb volt a Melbourne cold drip-jénél. A kávé ízvilágát tekintve erdei bogyók íze volt a legdominánsabb, nekem nagyon ízlett.

5 (3).JPG

5 (1).JPG

Az ötödik kávét követően éreztem magamon a koffein hatását, pörögtem nagyon, és nem bírtam egy percig sem a fenekemen ülni. Szerencsére a Sock’s baristája megmentett, ugyanis elárulta, hogy a sör bizony hatástalanítja a koffeint. A második korsó után lenyugodtam, a pulzusom is helyreállt. Bár az éjszaka nem tudtam aludni, az biztos, hogy megérte ez a kis túra.

A kávézók közös jellemzője a profi hozzáállás és a kiváló kiszolgálás. Ha bármilyen kérdésetek van a kávékkal és a kávézással kapcsolatban, ezeken a helyeken biztosan kaptok választ. 

Amik kimaradtak, de ti ne hagyjátok ki:

üdv, 

A Gaszto Akrobata

2 komment
süti beállítások módosítása