A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Birsalmasajt, csak így egyszerűen

2014. október 20. 06:45 - Mamabella

A világ két részre osztható: vannak a szerencsések, akiknek terem a birsalma a kertjükben. Mindenki más menjen a piacra és keressen egy őstermelőt lehetőleg Zalából, és amíg nem késő, vegyen birsalmát, hogy ezt a nagyon egyszerű őszi finomságot el tudja készíteni. A  birsalmát sokféleképpen lehet használni: lehet belőle gyümölcsleves, önmagában vagy több más gyümölccsel keverve, dzsem, kompót, mehet az almáspitébe is egy kevés. De a lényeg: a sokáig eltartható birsalmasajt. (Az eltarthatóság persze a mennyiségtől függ, mert a nassolást nehéz abbahagyni :-) A gyümölcs feldarabolásához kell némi erő és egy igen éles kés, a többi azonban gyerekjáték. Lássuk, hogy készül.

Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Birshozzavalok.jpg

Hozzávalók: 

  • 3-5 nagyobb birsalma
  • 1 citrom
  • a gyümölcspép kilójához 50-70 dkg cukor (ennél kevesebb nem elég, mert nem "köt" meg)
  • 10 szem szegfűszeg a főzővízbe
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj a gyümölcspéphez
  • ízlés szerint dió, mandula, kesudió a díszitéshez

Elkészítése:

A birsalmákat megmossuk és egy kefével alaposan megsikáljuk, hogy a bolyhos részeket el tudjuk távolítani. A magházat és a hibás részeket kidobjuk, héjastul nagyobb kockára vágjuk és annyi vízben, hogy épp ellepje, feltesszük főni. A szegfűszeget a főzővízhez adjuk. (Ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor a felkockázott gyümölcs áztatóvízébe tegyük bele a citrom felét, a citromsav megakadályozza, hogy a gyümölcs megbarnuljon.) Nem baj, ha főzés közben szétesik egy kicsit. 

Birs1.jpg

Amikor megpuhult leszűrjük, a levét felfogjuk, nagyon finom ivólé, hiszen benne van a gyümölcs minden zamata. A visszamaradó gyümölcsöt lemérjük, a szegfűszeget kihalászzuk és kilónként 50-70 dkg cukorral, a citrom felének kicsavart levével, valamint a fahéjjal elkeverve elkezdjük kis lángon főzni. Addig hagyjuk a lángon (sajnos folyton kevergetve) amíg teljesen besűrüsödik és pöfögve fő. (Ha szeretnénk a folyamatot gyorsítani, botmixerrel pépesíthetjük.) Amikor kész, hagyjuk kihűlni, majd vagy vízzel kiöblített, díszített formákba (pl. őzgerinc) merjük, vagy egy magasabb falú tepsibe egyengetjük és 1-2 napig fedetlenül pihentetjük, szárítjuk. Ha megszikkadt, kiborítjuk a formából és vékony kendővel vagy tüllel letakarva hűvős helyre tesszük tovább száradni. Fogyasztás előtt formára vágjuk, a magvakkal díszítjük. Csak úgy magában is mennyei csemege, de kíváló ajándék is lehet belőle karácsonyra.

Birs2.jpg

Tessék bátran kipróbálni!

Mamabella 

komment
süti beállítások módosítása